Gå till innehållet

Arkitektkontor i Stockholm går i konkurs

Den 19 april ansökte Thomas Eriksson Arkitekter om konkurs. Ett 20-tal anställda berörs på företaget, som har drabbats hårt i pandemin. Vd Thomas Eriksson uttrycker frustration över prisdumpningar i branschen men är hoppfull inför en kommande nystart.
– Min längtan är att komma tillbaka till det kreativa arbetet, säger han.

Thomas Eriksson Arkitekter har funnits sedan 1987 och arbetar bland annat mot kunder inom hotell, kontorsutveckling och på flygplatser. Vd Thomas Eriksson konstaterar att portföljen passade dåligt i pandemin.

– Jag ska inte skylla ifrån mig men vi har haft en stor del kunder som drabbats väldigt hårt och i princip behövt slå igen, säger han till Arkitekten.

Under det gångna året har man försökt hålla uppe företaget med ett 30-tal anställda, men under våren tvingades man säga upp en handfull personer. När konkursen var ett faktum bestod arbetsstyrkan av ett 20-tal.

– Jag drivs av entusiasm och är kanske ibland naiv kring att det ska bli bra, att det ska vända. Men vi har nog blivit tagna på sängen av att vändningen dröjt, säger Thomas Eriksson.

Han berättar att företaget använt sig av korttidspermitteringar i olika omfattningar under pandemin, men konstaterar självkritiskt att man borde ha skurit ned på fasta utgifter som kontor tidigare. Samtidigt uttrycker han frustration över vad han beskriver som en “sanslös prisdumpning” som drivits fram i branschen under pandemin.

Thomas Eriksson, vd för företaget med samma namn, är trots konkursen hoppfull inför framtiden.

– Jag tycker det är jävligt problematiskt, det är ohälsosamt och beklagligt. Det beror ju på att alla vill ha jobb, vi har sett oss bli bortpitchade av stora konkurrenter som gått ned till timpriser som vi inte kan gå under, säger han.

– Jag har kollegor som säger att de lägger sig på de här nivåerna för att slippa säga upp folk. Men det är ingen långsiktig lösning.

2020 slutade med förlust och den 19 april ansökte Thomas Eriksson om konkurs, enligt handlingar från Stockholms tingsrätt. Nu försöker man hitta lösningar för de anställda, säger Thomas Eriksson.

– Vi hjälps åt med mina och andras kontakter och nätverk för att koppla dem till de kontor som kan ha behov. Vi försöker vara aktiva i ledningen för att hjälpa de som behöver ta ett nytt jobb.

Men trots nederlaget är Thomas Eriksson hoppfull för framtiden. Planen, som ännu är  i sin linda, är att starta nytt men i en smalare förpackning – gärna med medarbetare från det tidigare företaget.

– Det är ambitionen. Vi kommer jobba med lätt packning, göra som många andra redan gjort: Spara sin kreativa kapacitet i företaget och oursourca sådant man inte behöver ha i huset, säger han.

Företaget var engagerat i ett antal olika projekt när konkursen blev ett faktum. Nu är förhoppningen att en del kunder ska vilja följa med till den nya satsningen, säger Thomas Eriksson.

– Vi har fått god respons från kunder som vi har kontakt med kring att jobba vidare i nya former, det är väldigt tröstande, säger han.

Själv hoppas Thomas Eriksson att en kommande nystart ska föra honom närmare kärnverksamheten.

– Jag tror att det kan vara klokt att i mindre skala återfå glädjen i att vara arkitekt. I dåliga tider har jag fjärmats från det roliga. Jag har extrem lust att jobba med projekten, men att sitta med timpriser blir man inte inspirerad av, säger han.

– Jag kommer ta fram penslar och akvarell. Min längtan är att komma tillbaka till det kreativa arbetet, helt klart.

Mer att läsa